ibsconsultants.nlsitemap

Voor afspraak of advies bel: +31 (78) 6250920 of mail: info@ibsconsultants.nl

IBS geeft geveladvies voor A’dam Toren

3080-NEWS-MD01-B

IBS heeft in de afgelopen periode diverse advieswerkzaamheden verricht voor het project A’dam Toren. Dit project is ook bekend als de voormalige Shell Toren of Toren Overhoeks. Vanaf het begin van de renovatie adviseert IBS de aannemer J.P. van Eesteren over de gevelconstructie.

16 april 2015 heeft J.P. van Eesteren het onderstaande artikel gepubliceerd over het project. In dit artikel wordt onder andere melding gemaakt van de bijdrage van IBS. Daarnaast worden ook in andere vakbladen artikelen over dit project en de werkzaamheden van IBS gepubliceerd.


UPDATE 04-05-2015

In de de Bouwtotaal van april 2015 is een uitgebreid artikel van het project opgenomen inclusief enkele bouwkundige details van IBS. Voor het artikel klik hier.

 


NIEUWE GEVEL VOOR A’DAM TOREN: BOUWKUNDE VOOR GEVORDERDEN

16-04-2015

In Amsterdam-Noord werkt J.P. van Eesteren aan de transformatie van Toren Overhoeks. Het voormalige Shell-kantoor gaat een nieuwe toekomst tegemoet als A’DAM: Amsterdam Dance And Music. A’DAM gaat vooral bedrijven in de creatieve sector huisvesten. Die creativiteit was zéker vereist bij het ontwikkelen van nieuwe gevelelementen voor het gebouw, dat compleet is gestript.

Het karakteristieke gebouw krijgt niet alleen een andere gevel, maar ook een nieuwe kroon (‘de Amsterdam Lookout’). Op uitdrukkelijk verzoek van de opdrachtgevers is gekozen voor nieuwe gevelelementen met een uitstraling, vergelijkbaar met die van het bestaande gebouw.

Het projectteam heeft in nauw overleg met elkaar gewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe gevel. Veel alternatieven vielen af, óf door het gewicht óf door de logistieke (on)mogelijkheden. In samenwerking met IBS is gekozen voor een betonnen gevelelement. Dit element wordt met vier stalen ankers aan de betonnen draagconstructie bevestigd. Die constructie had de voorkeur boven andere opties. Op deze manier is het mogelijk steigerloos te bouwen. Ook kunnen de gevels snel wind- en waterdicht worden gemaakt, doordat de gevelelementen bij de prefableverancier voorzien worden van kozijnen en beglazing.

Elk van de elementen is voorzien van vier stalen lippen. Deze passen precies in de stalen consoles die op de betonnen neuzen van de vloerranden zijn bevestigd. De nieuwe elementen hebben de uitstraling van uitgewassen grindtegels. De kleur is antraciet, door het gebruik van basaltgrind.

Geen bouwplaatsruimte

Het plaatsen van de kraan stelde J.P. van Eesteren voor een forse logistieke opgave. De locatie ligt pal aan het IJ, naast het EYE Filminstituut en een ander gebouw. Daardoor ontbrak een fatsoenlijke bouwplaatsruimte. Daarom stond de torenkraan in de kern van het gebouw, steunend op een tijdelijke staalconstructie.

Grootste mobiele kraan van Europa

Aanstaande maandag wordt de torenkraan tijdelijk verwijderd. Dat gebeurt door de grootste mobiele kraan van Europa, 1200 ton zwaar. Deze zal de nieuwe stalen kroonconstructie bovenop het gebouw zetten, waarna hij de torenkraan 10 meter opgehoogd weer terug zal plaatsen om de kroon verder af te bouwen. A’DAM is een ontwikkeling van Sander Groet van Club AIR, Duncan Stutterheim van ID&T en Hans Brouwer van Massive Music, in samenwerking met ontwikkelaar Lingotto. Bovenop de toren komen een ronddraaiend restaurant en een skybar met uitzicht over geheel Amsterdam. Begin januari volgend jaar is de oplevering.

Klik hier voor originele bericht