ibsconsultants.nlsitemap

Voor afspraak of advies bel: +31 (78) 6250920 of mail: info@ibsconsultants.nl

luchtdoorlatendheidstest KNAW

De experts van IBS kunnen ingeschakeld worden voor  verschillende diensten met betrekking tot de gevel van een gebouw. Zo kunt u ons bijvoorbeeld inschakelen voor  het uitvoeren van een luchtdoorlatendheidstest, ook wel blowerdoortest genoemd. Afgelopen week heeft IBS  een blowerdoortest uitgevoerd bij het laboratorium van het CBS Fungal Biodiversity Centre KNAW in Utrecht.

CBS Fungal Biodiversity Centre KNAW

Het KNAW beheert een grote collectie schimmels, gisten en bacteriën. In het instituut wordt daarnaast onderzoek gedaan naar schimmels en zwammen. Belangrijk is dat deze laboratoria voldoende luchtdicht zijn. IBS is daarom gevraagd om een blowerdoortest uit te voeren in het laboratorium en de bijbehorende sluis. IBS heeft op basis van de uitgevoerde meting geconcludeerd dat de beschouwde ruimten ruimschoots voldoen aan de gestelde eisen.

Waarom een luchtdoorlatendheidstest?

Een blowerdoortest wordt uitgevoerd om te bepalen of een gebouw voldoende luchtdicht gebouwd is. Wanneer een gebouw voldoende luchtdicht is, heeft dit positieve gevolgen voor de duurzaamheid van een gebouw. Een gebouw dat niet voldoende luchtdicht is, verliest veel warmte en dit zorgt ervoor dat er onder andere meer energie verbruikt moet worden om het gebouw te verwarmen. Daarnaast kan bij laboratoria, operatiekamers of bij andere zogenaamde ‘Cleanrooms’ worden bepaald of deze voldoende luchtdicht zijn waardoor stof of ziekteverwekkers niet kunnen binnendringen.

Andere toepassingen van een blowerdoor

Wanneer wordt gesteld dat het gebouw niet voldoet aan de gestelde luchtdichtheid eisen, of er is sprake van bijvoorbeeld tochtproblemen, dan kan de blowerdoortest worden gebruikt om luchtlekken vast te stellen. Door middel van het drukverschil ontstaan luchtstromingen in de ruimte. De lekkages kunnen vervolgens door middel van een infrarood-camera en/of rookdetectie gelokaliseerd worden zonder dat er destructief onderzoek noodzakelijk is.

Interesse in het laten uitvoeren van een luchtdoorlatendheidstest

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over het laten uitvoeren van een luchtdoorlatendheidstest? Neem contact met ons op via het contactformulier op de website, door een e-mail te sturen naar info@ibsconsultants.nl of te bellen naar +078 6250920. Onze experts zullen er alles aan doen om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

bron foto: Aronsohn